PERUSTAIDOT JA TOTTELEVAISUUS

Verkkokaupasta voit varata kurssipaikkasi, ongelmakoirakoulutuksen ja yksityiskoulutuksen. 
Yhteystiedot: anna.koirankaa@gmail.com 0401927669 

Arki-Toko:

Arkitokossa harjoitellaan taitoja, joita koira tarvitsee joka päivä. Kurssi sopii koirakolle, jolla on jo haasteita perustaitojen hallinnassa. 

Kurssilla harjoitellaan mm

 • Hihnassa kulkemista

 • Ihmisiin ja toisiin koiriin rauhallisesti suhtautumista.

 • Koirien ohittamista

 • Vieraiden tervehtimistä hallitusti

 • Paikallaoloa ja luvan odottamista.

 • Käsittelyä ja paljon muuta

TokoAlkeet:

Tokoalkeissa luodaan pohjaa harrastuskoiralle. Harjoitellaan alkeista alkaen:

 • paikallaoloa

 • asennonvaihdot (kaukokäskyt istu-maahan)

 • liikkeestä maahan

 • seuraaminen (perusasento, käännökset, temmonmuutokset)

 • Ihmisten kohtaamista (ihmisryhmä, "tuomarin" kohtaaminen, käsittelyä)

 • Nouto: esineen pito

 • hyppy.

Käytösten lisäksi harjoitellaan yleistämistä, vahvistetaan kontaktia ja harjoitellaan eri häiriöissä.

Valmennus Alo-Avo:

Valmennuksessa harjoitellaan tokon alokas ja avoimen luokan liikkeitä. Tehdään koulutussuunnitelmia ja harjoituksia, joiden päämääränä on liikkeiden oikea suoritustapa. Valmennus sopii myös BH kokeeseen tähtäävälle koirakolle. 

Valmennus sopii koirakolle, jolla on tavoitteena päästä kisaamaan tokossa tai pk-lajeissa. valmennus sopii myös koirakolle, jolla ei ole tavoitteita koetoimintaan, mutta käytöksiä halutaan kouluttaa aktivointina koiralle. 

Toko Alkeet kurssin kesto 4 x 1h. Max 4 koiraa/kurssi. Paikka on koirakohtainen, koko ihmisperhe on tervetullut koulutukseen.

4kertaa 59€ (sis. alv 24%)

Valmennukset 59€/kuukausi (sis. alv 24%)

Kouluttaja: Anna Autio

Kurssiin ja valmennuksiin  kuuluu nettikurssi, jossa kaikki koulutukserroilla läpikäydyt aiheet sidotaan teoriaan ja teoriaa sovelletaan käytäntöön tehtävien muodossa. Tehtävien ja edistyksen seuranta onnistuu myös nettikurssin oppimisympäristössä sekä keskustelut kurssin muiden osallistujien kesken.


Kursseilla harjoitellaan mm:

 • Vastaehdollistaminen. Tunnetilojen hallinta. Rauhoittuminen.

Opetellaan vaikuttamaan koiran reaktioihin, ennen kuin ne muuttuvat ongelmiksi. Käydään myös läpi koiran elekieltä, jotta ihminen havaitsee mahdollisimman varhain milloin tilanne ei tunnu koirasta hyvältä ja mitä tilanteessa kannattaa tehdä.

Tunnetilojen hallinta on kotikoirallekin tärkeä taito, mutta tulevalle harrastuskoiralle tunnetilan hallinta on erityisen tärkeää. Samoin terävällä (reaktiiviselle) koiralle rauhoittumisen taito helpottaa arkea ja pelastaa monesta pinteestä. Rauhallinen-kiihkeä vaihtelu opettaa koiralle itsehillintää ja omistajalle, missä koiran rajat menevät. Tunnilla opetellaan hillitsemään sekä nostamaan koiran virettä, hallintaa unohtamatta.

 • Luopuminen. Pito ja luopuminen. Nouto

Esineisiin tarttuminen on koiralle tärkeää, joten aivan yhtä tärkeää kuin irrottaminen on myös tarttumisen koulutus. Harrastuskoiralle noutokapulan tai hakurullan pito on yllättävän vaikea käytös, jonka moni kokenutkin kouluttaja joutuu kouluttamaan moneen kertaan. Tehdään tällä kertaa alusta asti oikein ja aloitetaan vahvistamaan toivottua pitoa. Pidon ja luopumisen yhdistäminen se vasta tarkkaa hommaa onkin, opetellaan tuntemaan oma koira ja milloin hallinta (luopuminen) alkaa takkuamaan ja reagoidaan ennen, kuin koira kieltäytyy luovuttamasta esinettä, oli luovutettava esine sitten noutokapula, pallo tai pöydältä varastettu paisti.

Opetellaan luopumaan myös häiriöistä, kuten muista koirakoista, ohikulkijoista, linnuista jne

 • Hihnassa kulkeminen. Ohittaminen. Seuraaminen

Hihnassa vetäminen on yleisin ongelmaksi koettu käytös. Kauniisti hihnassa kulkeminen ei tarkoita vain hitaasti, ihmisen tahtiin, kulkemista, vaan myös häiriöiden sietoa, kontaktin pitoa/seuraamista, ihmisten ja koirien kohtaamista. Tunnilla harjoitellaan oman tason ja tavoitteiden mukaan.

Koirien ohittaminen on toiseksi yleisin ongelma ja ylivoimaisesti yleisin syy ottaa yhteys ongelmakoirakouluttajaan. Hallittu ja hillitty ohittaminen ei useinkaan ole koiralle aivan itsestäänselvää. Opetellaan koiran elekieltä, miten koira kertoo, että kohtaaminen pelottaa, ennen kuin se näkyy ei-toivottuna käytöksenä. Miten koiran elekieleen kannattaa reagoida. Miten rakentaa ohitustilanne alusta asti oikein ja miten toimia, jos koira reagoikin ei-toivotusti.

 • Luoksetulo. Perusasento. Kohteet

Luoksetulo on jokaisen koiran perustaito, jonka koulutukseen kannattaa panostaa. Luoksetulo on pohjimmiltaan luopumista ja se voi mennä kerrasta pieleen, jos koira pääseekin karkaamaan. Varman luoksetulon kouluttaminen vaatii suunnitelmallisuutta sekä hallittuja häiriötreenejä. Käydään läpi, miten luoksetulosta saa niin varman, että koira tulee luokse missä tahansa ympäristössä tapahtui ympäristössä mitä hyvänsä. Luoksetuloa harjoitellaan lisäämällä hallitusti häiriöitä jokaisen oman tason mukaan.

 • Käsittely. Vieraiden kohtaaminen hallitusti. Paikallaolo (istu, maahan, seiso)

Koiran elämään kuuluu monemoista hoitotoimenpidettä. Pitäisi sietää kynsienleikkuu, korvienpuhdistaminen, harjaus, pesu jne. Hoitotoimenpiteet voi olla pakkopullaa tai sitten se voi olla tilanne, johon koira tulee mielellään ja voi myös vaikuttaa. Koiralle opetetaan miten se voi pyytää tilaa, jos tilanne tuntuu siitä ikävältä, ilman murinaa tai irvistelyä.

Harjoitellaan myös tilannetta, jossa vieras käsittelee koiraa. Tavoitteista riippuen tehdään treenit eläinlääkärikäyntiä, näyttelyitä tai harrastuksia silmälläpitäen.

Vieraan kohtaaminen hallitusti on myös arvokas taito. Se miten koiran olisi toivottavaa käyttäytyä vieraan lähellä, on makukysymys, mutta varmaankaan kukaan ei toivo koiran ryntäilevän vieraita kohti tai hyppivän heitä vasten. Tämäkin taito vaatii harjoittelua.

 • Yleistys. Ärsykekontrolli

Viimeisellä tapaamisella pureudutaan koulutuksen vaikeimpaan osuuteen, yleistykseen. Aiemmilla tunneilla opitut käytökset viedään uuteen ympäristöön ja uusiin häiriöihin. Suunnitellaan, miten aloitetut käytökset saadaan niin vahvoiksi, että ne toimivat luotettavasti niissä ympäristöissä ja häiriöissä, missä niiden toivotaan toimivan.