PERUSTAIDOT JA TOTTELEVAISUUS

Ajanvarauksesta voit varata kurssipaikkasi, ongelmakoirakoulutuksen ja yksityiskoulutuksen.
Yhteystiedot: anna.koirankaa@gmail.com 0401927669 

Perustaidot/Tottelevaisuus kurssi Lauataina 7.9. klo 12 (Seuraavat koulutuskerrat 14.9., 21.9. ja 28.9. klo 12) 

Tokoalkeet Lauantaina 2.10. klo 13.15 Seuraavat koulutuskerrat: 9.10., 16.10. ja 23.10 klo 13.15)

Tokoalkeissa luodaan pohjaa harrastuskoiralle. Harjoitellaan alkeista alkaen:

 • paikallaoloa

 • asennonvaihdot (kaukokäskyt istu-maahan)

 • liikkeestä maahan

 • seuraaminen (perusasento, käännökset, temmonmuutokset)

 • Ihmisten kohtaamista (ihmisryhmä, "tuomarin" kohtaaminen, käsittelyä)

 • Nouto: esineen pito

 • hyppy.

Käytösten lisäksi harjoitellaan yleistämistä, vahvistetaan kontaktia ja harjoitellaan eri häiriöissä.

Arkitoko Lauantaina 2.10. klo 14.30 Seuraavat koulutuskerrat: 9.10., 16.10. ja 23.10 klo 14.30)

Arkitokossa harjoitellaan taitoja, joita koira tarvitsee joka päivä. Koiran ei välttämättä tarvitse osata mitään, mutta sen tulisi pystyä toimimaan ryhmässä. Vaikka koira reagoisikin koiriin ei toivotusti, ei tämä välttämättä estä kurssille osallistumista. Kurssilla harjoitellaan myös koirien kohtaamista ja kenttä on niin tilava, että tilannetta voi lähestyä pikkuhiljaa, koiran tahtiin. Voimakas aggressiivisuus voi olla este ja tässä tapauksessa ota minuun yhteyttä, niin mietitään, mikä koulutus olisi teille paras tässä vaiheessa.

Kurssilla harjoitellaan mm

 • Hihnassa kulkemista

 • Ihmisiin ja toisiin koiriin rauhallisesti suhtautumista.

 • Koirien ohittamista

 • Vieraiden tervehtimistä hallitusti

 • Paikallaoloa ja luvan odottamista.

 • Käsittelyä ja paljon muuta..

Kurssin kesto 4 x 1h15min 45 min on varattu harjoitteluun, 15 minuuttia treenien suunnitteluun, pelisääntöjen ja turvallisuusasioiden sopimiseen ja 15 min treenien purkuun ja kotitehtävien suunnitteluun. Max 4 koiraa/kurssi, paikka on koirakohtainen, koko ihmisperhe on tervetullut koulutukseen.

Hinta: 55€ (sis. alv 24%)

Kaikilla asiakkaillani on mahdollisuus osallistua kerran viikossa avoimiin treeneihin. Treenit ovat maksuttomat kaikille ryhmäkoulutuksiin osallistuville sekä Yksityis- ja ongelmakoira-asiakkaille.

Kursseilla harjoitellaan mm:

 • Vastaehdollistaminen. Tunnetilojen hallinta. Rauhoittuminen.

Opetellaan vaikuttamaan koiran reaktioihin, ennen kuin ne muuttuvat ongelmiksi. Käydään myös läpi koiran elekieltä, jotta ihminen havaitsee mahdollisimman varhain milloin tilanne ei tunnu koirasta hyvältä ja mitä tilanteessa kannattaa tehdä.

Tunnetilojen hallinta on kotikoirallekin tärkeä taito, mutta tulevalle harrastuskoiralle tunnetilan hallinta on erityisen tärkeää. Samoin terävällä (reaktiiviselle) koiralle rauhoittumisen taito helpottaa arkea ja pelastaa monesta pinteestä. Rauhallinen-kiihkeä vaihtelu opettaa koiralle itsehillintää ja omistajalle, missä koiran rajat menevät. Tunnilla opetellaan hillitsemään sekä nostamaan koiran virettä, hallintaa unohtamatta.

 • Luopuminen. Pito ja luopuminen. Nouto

Esineisiin tarttuminen on koiralle tärkeää, joten aivan yhtä tärkeää kuin irrottaminen on myös tarttumisen koulutus. Harrastuskoiralle noutokapulan tai hakurullan pito on yllättävän vaikea käytös, jonka moni kokenutkin kouluttaja joutuu kouluttamaan moneen kertaan. Tehdään tällä kertaa alusta asti oikein ja aloitetaan vahvistamaan toivottua pitoa. Pidon ja luopumisen yhdistäminen se vasta tarkkaa hommaa onkin, opetellaan tuntemaan oma koira ja milloin hallinta (luopuminen) alkaa takkuamaan ja reagoidaan ennen, kuin koira kieltäytyy luovuttamasta esinettä, oli luovutettava esine sitten noutokapula, pallo tai pöydältä varastettu paisti.

Opetellaan luopumaan myös häiriöistä, kuten muista koirakoista, ohikulkijoista, linnuista jne

 • Hihnassa kulkeminen. Ohittaminen. Seuraaminen

Hihnassa vetäminen on yleisin ongelmaksi koettu käytös. Kauniisti hihnassa kulkeminen ei tarkoita vain hitaasti, ihmisen tahtiin, kulkemista, vaan myös häiriöiden sietoa, kontaktin pitoa/seuraamista, ihmisten ja koirien kohtaamista. Tunnilla harjoitellaan oman tason ja tavoitteiden mukaan.

Koirien ohittaminen on toiseksi yleisin ongelma ja ylivoimaisesti yleisin syy ottaa yhteys ongelmakoirakouluttajaan. Hallittu ja hillitty ohittaminen ei useinkaan ole koiralle aivan itsestäänselvää. Opetellaan koiran elekieltä, miten koira kertoo, että kohtaaminen pelottaa, ennen kuin se näkyy ei-toivottuna käytöksenä. Miten koiran elekieleen kannattaa reagoida. Miten rakentaa ohitustilanne alusta asti oikein ja miten toimia, jos koira reagoikin ei-toivotusti.

 • Luoksetulo. Perusasento. Kohteet

Luoksetulo on jokaisen koiran perustaito, jonka koulutukseen kannattaa panostaa. Luoksetulo on pohjimmiltaan luopumista ja se voi mennä kerrasta pieleen, jos koira pääseekin karkaamaan. Varman luoksetulon kouluttaminen vaatii suunnitelmallisuutta sekä hallittuja häiriötreenejä. Käydään läpi, miten luoksetulosta saa niin varman, että koira tulee luokse missä tahansa ympäristössä tapahtui ympäristössä mitä hyvänsä. Luoksetuloa harjoitellaan lisäämällä hallitusti häiriöitä jokaisen oman tason mukaan.

 • Käsittely. Vieraiden kohtaaminen hallitusti. Paikallaolo (istu, maahan, seiso)

Koiran elämään kuuluu monemoista hoitotoimenpidettä. Pitäisi sietää kynsienleikkuu, korvienpuhdistaminen, harjaus, pesu jne. Hoitotoimenpiteet voi olla pakkopullaa tai sitten se voi olla tilanne, johon koira tulee mielellään ja voi myös vaikuttaa. Koiralle opetetaan miten se voi pyytää tilaa, jos tilanne tuntuu siitä ikävältä, ilman murinaa tai irvistelyä.

Harjoitellaan myös tilannetta, jossa vieras käsittelee koiraa. Tavoitteista riippuen tehdään treenit eläinlääkärikäyntiä, näyttelyitä tai harrastuksia silmälläpitäen.

Vieraan kohtaaminen hallitusti on myös arvokas taito. Se miten koiran olisi toivottavaa käyttäytyä vieraan lähellä, on makukysymys, mutta varmaankaan kukaan ei toivo koiran ryntäilevän vieraita kohti tai hyppivän heitä vasten. Tämäkin taito vaatii harjoittelua.

 • Yleistys. Ärsykekontrolli

Viimeisellä tapaamisella pureudutaan koulutuksen vaikeimpaan osuuteen, yleistykseen. Aiemmilla tunneilla opitut käytökset viedään uuteen ympäristöön ja uusiin häiriöihin. Suunnitellaan, miten aloitetut käytökset saadaan niin vahvoiksi, että ne toimivat luotettavasti niissä ympäristöissä ja häiriöissä, missä niiden toivotaan toimivan.