PENTUKURSSI

Ajanvarauksesta voit varata kurssipaikkasi, ongelmakoirakoulutuksen ja yksityiskoulutuksen.
Yhteystiedot: anna.koirankaa@gmail.com 0401927669 

Pentu Alkeet Keskiviikkona 2.10. klo 17

 (Seuraavat koulutuskerrat: 9.10., 16.10. ja 23.10 klo 17)

Pentualkeet sopii pennulle, joka opettelee "ihmisten tavoille". Pohjataitoja ei tarvita, kurssilla kaikki aloitetaan alkeista. Mukaan voi tulla 7vko->, rokotukset tarkistetaan rokotusohjelman mukaisesti, joten laumasuojaan luottaen voitte osallistua jo ennen rokotuksia.

 • Pentualkeissa opetellaan alkeista alkaen mm kontaktia, josta rakennetaan mm: hihnassa kulkeminen, seuraaminen ja luoksetulo.

 • Harjoitellaan toisten koirien lähellä olemista ja niihin rauhallista suhtautumista. Harjoitellaan myös vastaehdollistamista asioihin/tilanteisiin, joissa pentua jännittää tai se on kiihtynyt.

 • Vieraiden kohtaamista opetellaan jokaisella kurssikerralla, tavoitteena on rauhallisesti ja hallitusti vieraisiin suhtautuva pentu, joka oppii myös ohittamaan vieraan, kun tervehtiminen ei sovi.

 • Opetellaan myös kohdetyöskentelyä kosketuskepin ja alustojen avulla. Sekä saatte ideoita, miten kohteita voi hyödyntää koiran koulutuksessa.

 • Harjoitellaan myös paikallaolon alkeita ja keston sekä etäisyyden lisäämistä käytöksiin. Asennonvaihtoja (istu-maahan-seiso) sekä käytöksen yleistystä.

 • Aloitetaan myös esineistä (ja sormista) luopumisen harjoittelu. Harjoitellaan myös lelusta luopumista sekä leikkimistä ja leluilla palkitsemista.

Pentu Jatko Lauantaina 5.10. klo 12

(Seuraavat koulutuskerrat: 12.10., 19.10. ja 26.10 klo.12)

Pentujatko sopii pennulle, joka jo osaa jonkin verran. Pentu osaa tulla luokse häiriöttömässä paikassa. Osaa paikallaolon alkeet. Kurssilla viedään käytöksiä eteenpäin harjottelemalla niitä vaikeammissa ympäristöissä ja toisten koirien lähellä.

 • Kontaktia viedään vielä haastavampiin tilanteisiin ja lisätään oma-aloitteista kontaktin tarjoamista.

 • Harjoitellaan hihnassakulkemista ja toisten koirien ohittamista hallitusti, lisätään esim seuraaminen ohitustilanteisiin.

 • Harjoitellaan luoksetuloa koira ja ihmishäiriössä.

 • Lisätään paikallaoloon häiriöitä ja lisätään kestoa ja etäisyyttä.

 • Koulutetaan kohdetyöskentelyllä jokin käytös esim perusasento, takapään käyttö, asennonvaihdot (istu-maahan-seiso), ruutuun meno, oma paikka jne

 • Harjoitellaan noutoesineen (tai lelun, hakurullan) pitoa, luovutusta ja noutoa.

 • Opetellaan seuraamista.

 • Harjoitellaan vieraiden kohtaamista ja vieraista luopumista sekä ihmisrymän läpi kulkemista.

 • Opetellaan luopumaan ympäristön häiriöistä.

 • Pureudutaan myös koulutuksen vaikeimpaan osa-alueeseen: Yleistykseen. Miten käytöksestä saa koulutettua varman?

Kurssin kesto 4 x 1h. Max 4 koiraa/kurssi. Paikka on koirakohtainen, koko ihmisperhe on tervetullut koulutukseen.

4kertaa 55€ (sis. alv-24%)

Kurssilla haroitellaan mm:

 • Vastaehdollistaminen. Tunnetilojen hallinta. Rauhoittuminen.

Pennun reaktiot sille vieraisiin asioihin voi joskus olla yllättäviä ja ei-toivottuja. Opetellaan vaikuttamaan pennun reaktioihin, ennen kuin ne muuttuvat ongelmiksi. Käydään myös läpi koiran elekieltä, jotta ihminen havaitsee mahdollisimman varhain milloin tilanne ei tunnu pennusta hyvältä ja mitä tilanteessa kannattaa tehdä.

Tunnetilojen hallinta on kotikoirallekin tärkeä taito, mutta tulevalle harrastuskoiralle tunnetilan hallinta on erityisen tärkeää. Samoin terävällä (reaktiiviselle) koiralle rauhoittumisen taito helpottaa arkea ja pelastaa monesta pinteestä. Rauhallinen-kiihkeä vaihtelu opettaa koiralle itsehillintää ja omistajalle, missä koiran rajat menevät. Tunnilla opetellaan hillitsemään sekä nostamaan koiran virettä, hallintaa unohtamatta.

 • Luopuminen. Pito ja luopuminen.

Luopuminen on pennulle tarpeellinen taito. Pentu tutustuu maailmaan hampaillaan ja ne iskeytyvät vääjäämättä asioihin, joihin ei ole suotavaa tarttua. Pentu poimii maasta vaarallisia esineitä, tarttuu käteen, jahtaa pölynimuria jne. Pennun puremiseen puututaan perinteisesti rankaisemalla tai houkuttelemalla pentu puremaan jotain sallittua. Molemmat toki toimivat, mutta tehokkaampi keino on opettaa pentu irrottamaan otteensa. Taitavalla kriteerin asetukella ja palkkioiden käytöllä pentu luopuu haluamistaan asioista jopa mielellään.

Esineisiin tarttuminen on pennulle tärkeää, joten aivan yhtä tärkeää kuin irrottaminen on myös tarttumisen koulutus. Harrastuskoiralle noutokapulan tai hakurullan pito on yllättävän vaikea käytös, jonka moni kokenutkin kouluttaja joutuu kouluttamaan moneen kertaan. Tehdään tällä kertaa alusta asti oikein ja aloitetaan vahvistamaan toivottua pitoa. Pidon ja luopumisen yhdistäminen se vasta tarkkaa hommaa onkin, opetellaan tuntemaan oma koira ja milloin hallinta (luopuminen) alkaa takkuamaan ja reagoidaan ennen, kuin koira kieltäytyy luovuttamasta esinettä, oli luovutettava esine sitten noutokapula, pallo tai pöydältä varastettu paisti.

 • Hihnassa kulkeminen. Ohittaminen.

Hihnassa vetäminen on yleisin ongelmaksi koettu käytös. Hihnakäytöksen kouluttaminen kannattaa aloittaa ennen kuin pentu on oppinut vetämään hihnassa. Kauniisti hihnassa kulkeminen ei tarkoita vain hitaasti, ihmisen tahtiin, kulkemista, vaan myös häiriöiden sietoa, kontaktin pitoa/seuraamista, ihmisten ja koirien kohtaamista. Taito vaatii paljon harjoittelua ja taitoa myös testataan pennun kasvaessa.

Koirien ohittaminen on toiseksi yleisin ongelma ja ylivoimaisesti yleisin syy ottaa yhteys ongelmakoirakouluttajaan. Hallittu ja hillitty ohittaminen ei useinkaan ole koiralle aivan itsestäänselvää. Opetellaan koiran elekieltä, miten koira kertoo, että kohtaaminen pelottaa, ennen kuin se näkyy ei-toivottuna käytöksenä. Miten koiran elekieleen kannattaa reagoida. Miten rakentaa ohitustilanne alusta asti oikein ja miten toimia, jos koira reagoikin ei-toivotusti.

 • Luoksetulo.

Luoksetulo on jokaisen koiran perustaito, jonka koulutukseen kannattaa panostaa. Luoksetulo on pohjimmiltaan luopumista ja se voi mennä kerrasta pieleen, jos koira pääseekin karkaamaan. Varman luoksetulon kouluttaminen vaatii suunnitelmallisuutta sekä hallittuja häiriötreenejä. Käydään läpi, miten luoksetulosta saa niin varman, että koira tulee luokse missä tahansa ympäristössä tapahtui ympäristössä mitä hyvänsä.

 • Käsittely. Vieraiden kohtaaminen hallitusti.

Koiran elämään kuuluu monemoista hoitotoimenpidettä. Pitäisi sietää kynsienleikkuu, korvienpuhdistaminen, harjaus, pesu jne. Hoitotoimenpiteet voi olla pakkopullaa tai sitten se voi olla tilanne, johon koira tulee mielellään ja voi myös vaikuttaa. Koiralle opetetaan miten se voi pyytää tilaa, jos tilanne tuntuu siitä ikävältä, ilman murinaa tai irvistelyä.

Harjoitellaan myös tilannetta, jossa vieras käsittelee koiraa. Tavoitteista riippuen tehdään treenit eläinlääkärikäyntiä, näyttelyitä tai harrastuksia silmälläpitäen.

Vieraan kohtaaminen hallitusti on myös arvokas taito. Se miten koiran olisi toivottavaa käyttäytyä vieraan lähellä, on makukysymys, mutta varmaankaan kukaan ei toivo koiran ryntäilevän vieraita kohti tai hyppivän heitä vasten. Tämäkin taito vaatii harjoittelua.

 • Yleistys

Viimeisellä tapaamisella pureudutaan koulutuksen vaikeimpaan osuuteen, yleistykseen. Aiemmilla tunneilla opitut käytökset viedään uuteen ympäristöön ja uusiin häiriöihin. Suunnitellaan, miten aloitetut käytökset saadaan niin vahvoiksi, että ne toimivat luotettvasti niissä ympäristöissä ja häiriöissä, missä niiden toivotaan toimivan