OSAAKO KOIRA HÄVETÄ?

Koiranomistajat ovat vakuuttuneita siitä, että heidän koiransa osaavat hävetä tekosiaan, olla mustasukkaisia, kostaa ja osoittaa mieltään. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan. Tämä aihe jakaa koiraihmisiä voimakkaasti. Kerrankin voin kirjoittaa lyhyen artikkelin. Vastaus kysymykseen on yksinkertainen: Koira ei voi tuntea näitä tunteita. Syy on yksiselitteinen: Koiralla ei ole aivoja tuntea syyllisyyttä.

Rationaalinen ajattelu ja tunteiden hillitseminen on mahdollista vain ihmiselle. Ihmisellä on poikkeuksellisen suuri ja poimuttunut neokorteksi eli myöhäisaivokuori. Neokorteksin tuotetta ovat perustunteiden ja rationaalisen ajattelun yhdisteleminen, koira eikä mikään muukaan nisäkäs, ei tähän kykene.

https://kuono.fi/koira-tuntee-surua-ja-mielihyvaa-muttei-katumusta-tai-hapeaa-tiesitko-taman-lemmikkisi-tunteista/

https://kesykoira.wordpress.com/koiran-tietoisuus/

Mitä katumiselta näyttävä käytös sitten on?

Yksi tilanne, jossa ihminen on vakuuttunut, että hänen koira katuu tekosiaan, on yksinollessa sattuneet tuhot. Koira näyttää katuvalta, kun omistaja saapuu kotiin, vaikkei omistaja ole vielä nähnyt tuhoja. Jos tuhoja ei ole tehty, tulee koira rentoutuneena ja iloisena ovelle vastaan. Tämän täytyy olla osoitus järkeilystä, koira aivan selkeästi tietää tehneensä väärin? Ikävä tuotta pettymys, tämä on klassista ehdollistumista, ei mitään sen kummallisempaa. Klassinen ehdollistuminen on yksinkertaisesti ärsyke (esim rikki revitty sohva) ja seuraus (vihainen ihminen). Koira pystyy yhdistämään klassisesti useita ärsykkeitä toisiinsa, (esimerkiksi eroahdistunut koira on usein yhdistänyt kymmeniä ärsykkeitä, jotka merkitsevät yksinjäämistä), kahden sattumalta samaan aikaan esiintyvän asian yhdistäminen ei vaadi koiralta nerouttta