Vanhat blogitekstit: Takapään käyttö, käännökset oikeaan, oikealla puolella

22.08.2019

Oikealla puolella seuraamisessa ollaan edistytty mukavasti. Seuraaminen, perusasennot takaa kiertämällä ja kiepsahtamalla onnistuu, myös jättävät liikkeet onnistuu oikealla puolella. Myös käännökset sujuu vasemmalle ja saksalaisena, mutta oikealle kääntyminen takkuaa. Ongelman ydin on takapään käyttö, mikä isolle koiralle voi olla vaikeaa. Sama ongelma oli vasemmalla puolella seuraamisen kanssa, vasemmalla puolella koulutin käännökset aloittamalla isolla käännöksellä ja pienentämällä omaa liikettä pikkuhiljaa siihen, että voin nyt kääntyä paikallani. Oikealla puolella voisin toimia samoin, mutta käytöksessä ei ole vielä niin paljon vahvistehistoriaa, joten kääntyily tällä hetkellä johtaa siihen, että Vellamo väistää, seuraamispaikka ei ole niin vahva, että se pysyisi oikeassa kohdassa. Teen asian tällä kertaa toisin.

korokkeen avulla saan käännökset ilman, että seuraamiskohta kärsii. Kriteerit on:

  • Aloitan Vellamon edessä ja palkkaa pienintäkin liikettä oikeaan suuntaan.
  • Odotan aina vain suurempaa liikettä, kunnes Vellamo ottaa selkeän askeleen.
  • Hivuttaudun pikkuhiljaa Vellamon vierelle ja vahvistan askeleita minun suuntaan.
  • Alan liikkumaan ja vahvistan liiketta, kun itse liikun.
  • Jatkan korokkeella, kunnes pysyn kiertämään sen ympäri Vellamon seuratessa perässä seuraamiskohdan pitäen.
  • Poistan korokkeen ja aloitan harjoitukset alusta. Kunnes pystyn kääntymään paikallani Vellamon seuratessa ja seuraamiskohdan pitäen.

Tähän asti homma eteni suunnitelmien mukaan, takapää liikkui oikein mukavasti ja seuraamiskohtakin pysyi. Poistin korokkeen ja ajatus oli, että alan jälleen vahvistaman pienintäkin liikettä oikeaan suuntaa. Liikettä ei vain tullut, Vella väisti heti, kun henkäisinkin sen suuntaan.. Täytyi keksiä lisää kriteereitä. Tuumailin, että koroke tosiaan on aika massiivinen vihje käytökselle, joten häivytän sen pikkuhiljaa ja päätin ottaa avuksi kirjan. Korokkeena olisi toki voinut käyttää kirjaa myös alunpitäen... Hyvä osoitus siitä, että suurin osa koulutusvirheistä tehdään suunnitteluvaiheessa.

  • Vaihdan korokkeen kirjaan ja etenen kriteereissä, kuten edellä.

Koitin jälleen poistaa kohteen, mutta se ei onnistunut, sama ongelma palasi. Tein lisää kriteereitä, vaihdan kirjan aina vain ohuempaan, josko sitten onnistuisi. Ei.

Vaihdoin ohkaisimman kirjan jälkeen kohteeksi paperin ja uskomatonta kyllä, kääntyily onnistui paperin päällä hienosti, mutta ei ilman paperia. Jatkoin paperin kanssa itsepintaisesti ja sainkin Vellamon kääntyilemään ilman paperia, kunnes Vellamo huomasi, ettei se enää seisokaan kohteen päällä ja pakka levisi. Käytös oli kuitenkin jo niin hyvin hanskassa, pystyin tekemään 360 asteen käännöksen ilman ongelmia, joten kaiken järjen mukaan homman pitäisi toimia. Vellamo vain jäi jostain syystä kiinni kohteeseen, ymmärrettävää kyllä, käytin kohdetta poikkeuksellisen pitkään tämän tempun kanssa. Jatkoin siis paperin kanssa ja vaivihkaa siirryin palkkaamisen yhteydessä hieman sivuun ja Vellamo alkoin toistamaan liikettä useammin ilman paperia, kunnes sitä ei enää tarvittu. Aina ei kaikki mene suunnitelmien mukaan.

  • Yleistetään lenkillä ja treeneissä.
  • Käännökset, kun itse käännyn paikallani: Käännös oikeaan, täyskäännös oikeaan, 270 ja 360 astetta