Tuhannen makupalan haaste! Suunnitelmat:

24.03.2020

Otava: Seisominen

Lähtötilanne: Tarjoaa seisomista makuulta ja istumasta. 

Tavoite: Nousee seisomaan makuulta ja istumasta vihjesanalla "seis". Pysähtyy liikkeestä seisomaan vihjesanalla "seis". Jää seisomaan, kun liikun Otavasta kauemmas ja liikun ympärillä. 

Käytöksen aikaansaaminen: Seisomaan nouseminen kosketuskeppi. Liikkeestä seisominen kosketusalusta. 

Vahvisteen laatu ja suunta: Possun sisäelimet. Makupala niin, ettei liiku tai nojaa eteenpäin. 

Kriteerit:

 1. Pyydän vihejeellä "Pam" maahan, palkitsen maahanmenon (koska maasta ei saa nousta ennen palkitsemista tai vapautusta). Ohjaan kosketuskepillä nousemaan paikallaan seisomaan. Kepin kohta katsottava tarkkaan, ettei ota askelta eteenpäin. Liikun jo tässä vaiheessa Otavan ympärillä, ettei opi tarjoamaan seisomista vain tietyssä kohdassa. 
 2. Toistan muutamia kertoja ja poista kepin. Odotan tarjoaako seisomista. Jos tarjoaa, hyvä! Jos ei, jatkan edellisestä kohdasta ja kokeilen muutaman toiston jälkeen uudelleen. 
 3. Kun nousee seisomaan ilman keppiä, lisään käytökselle kestoa. Lisään kestoa sekunti kerrallaan 5 sekuntiin asti. Aloitan lisäämällä 1sek, sitten 2,3,4,5 sekuntia. 
 4. Aloitan treenin alusta ja otan istumasta seisomisen. Pyydän Otavan istumaan, palkitsen ja ohjaan seisomaan kosketuskepillä. Käyn läpi krireerit 1 ja 3.
 5. Tässä vaiheessa treenin voi aloittaa suoraan seisomisesta, mutta pidän mukana myös asennonvaihdot. 
 6. Kun kestoa on viisi sekuntia, siirryn vahvistamaan käytöstä epäsäännöllisesti. Palkitsen ennalta-arvaamattomasti lyhyttä ja pitkää kestoa ja jatkan keston lisäämistä 10 sekuntiin asti. 
 7. Kun Otava osaa seisoa 10 sekuntia, lisään käytökselle etäisyyden. Sekunnit muuttuu askeliksi. Koska seisomisessa koiran liikkuminen on todennäköisempää, kuin muissa asennoissa, aloitan tarvittaessa nojaamalla hieman poispäin. 
 8. Lisään etäisyyttä askel kerrallaa, kunnes etäisyys on viisi askelta. Pystyn myös liikkumaan Otavan ympärillä ja kiertämään Otavan. 
 9. Yleistän. Aloitan helposta häiriöttömästä ympäristöstä. Aloitan ensimmäisestä kriteeristä ja käyn kaikki kriteerit läpi. Yleistän viis paikkaa.
 10. Lisään häiriöt. Aloitan helposta, siirryn vaikeampaan. 
 11. Lisään vihjesanan "Seis". Aloitan vihjeen lisäämisen kotona. Aloitan sanomalla vihjeen juuri, kun Otava tarjoaa seisomista. Toistan useita kertoja. 
 12. Aikaistan vihjettä ja seuraan, reagoiko vihjeeseen. Jos reagoi, hyvä! Jos ei jatkan edellisestä kohdasta. Jatkan, kunnes reagoi vihjeeseen, kun on keskittynyt johonkin muuhun. 
 13. Yleistän ja lisään häiritöt, kuten kriteereissä 9 ja 10. 
 14. Liikkeestä seisominen. Aloitan harjoitukset sisällä, kun asennon vaihtojen harjoitukset siirtyy ulos. Otan mukaan kosketusalustan. Otava osaa tarjota tassukosketusta alustalle, joten voin hypätä tämän vaiheen yli. Laitan kosketusalustan lattialle, ja odotan, että Otava tarjoaa sen päälle astumista. Kun olen palkinnut alustalle, heitän kauemmas harhanamin, että saan toistoja alustalle tulemiseen. 
 15. Kun alustalle meneminen onnistuu, alan kulkemaan Otavan vierellä, molemmilla puolilla, jotta käytös ei esiinny vain toisella puolella. Palkkaan, kun Otava pysähtyy alustalle. 
 16. Lisään kestoa alustalla oloon viisi sekuntia. 
 17. Lisään etäisyyden. Kun Otava pysähtyy alustalle, otan askeleen eteenpäin, tarvittaessa nojaan eteenpäin, jos askel ei onnistu. Lisään etäisyyttä viisi askelta askel kerrallaan. 
 18. Poistan kohteen treenin keskellä, palkkaan alustalle, heitän harhanamin, poistan kohteen ja siirryn kävelemään Otavan vierelle. Oletan, että Otava pysähtyy samaan kohtaan, missä alusta oli. Jos ei, otan alustan mukaan ja yritän muutaman toiston jälkeen uudelleen. 
 19. Kun pysähtyminen onnistuu ilman alustaa lisään käytökseen keston ja etäisyyden, kuten kriteereissä 16 ja 17. 
 20. Yleistän, aloitan eri huoneissa kotona, aloitan alustalla etenen kriteereissä kuten edellä. Todennäköisesti voin pikakelata koulutuksen läpi. Siirryn ulos ja jatkan yleistämistä. Tavoite on, että kriteereitä tippuu alkupäästä pois harjoittelun edetessä, jatkan, kunnes tarjoaa pysähtymistä ilman, että tarvitsen kosketusalustaa apuna. 
 21. Lisään häiriöt. 
 22. Lisään vihjeen. Aloitan sanomalla vihjeen "seis", kun Otava on pysähtymässä. Aikaistan vihjettä ja testaan se toimivuutta. Jatkan kunnes Otava pysähtyy vihjeellä. 
 23. Yleistän ja lisään häiriöt.

Vellamo: Peruutus edessä

Lähtötilanne: Osaa peruuttaa seuratessa sivulla, mutta ei osaa yleistää vihjetta edessä peruutukseen. Peruutus kuitenkin on jo käytösvalikoimassa, se vain täytyy siirtää eteen, kun olen itse paikallani. 

Tavoite: Lähtee peruuttamaan vihjeestä "pakki". Peruuttaa, kunnes tulee ehdollinen vahviste "nuin" tai muu vihje. 

Käytöksen aikaansaaminen: Sheippaan käytöksen aloittamalla kaikesta taaksepäin menevästä toiminnasta, mm nojaaminen, katsominen, askeleet jne.

Vahvisteen laatu ja suunta: Possun sisäelimiä, palkka taakse ennen kuin ehtii ottamaan askelta eteen, heitän palkan lattialle, parhaiten vahvistaisi liikettä, jos palkka osuisi etujalkojen väliin, josta sen saisi ottamalla vielä askeleen taaksepäin. 

Kriteerit:

 1. Vahvistan kaikkea toimintaa minusta poispäin. Yritän päästä vahvistamaan edes jotain oikean suuntaista ennen, kuin Vellamo ehtii turhautua. Jos Vellamo turhautuu liikaa, se lakkaa yrittämästä ja tarjoaa vahvoja käytöksiä, kuten sivulle tuloa ja maahanmenoa. Jos alkaa tarjoamaan vahvaa käytöstä vapautan ja siirryn Vellamon eteen ja yritän jälleen saada edes jotain oikean suuntaista. Palkan suunta Vellamon etutassujen väliin/taakse. Sheippaamisessa aloitus on yleensä vaikeinta, varsinkin kun käytös on aivan uusi. 
 2. Kun olen saanut Vellamon tarjoamaan käytöksiä minusta poispäin alan valikoimaan peruutusta. Vellamo saa tulla palkitsemisen jälkeen takaisin eteeni. Kun pääsen vahvistamaan askelia, uskoisin, että treeni alkaa etenemään. 
 3. Lisään askelia kolme tässä vaiheessa, sitten tulee sisällä tila vastaan. 
 4. Kun Vellamo osaa peruuttaa kolme askelta siirrän harjoittelun ulos. Aloitan ensimmäisestä kriteeristä, mutta uskoisin, että tarjoaa peruutusta nopeasti, kun sitä on sisällä paljon harjoiteltu. Herkemmälle koiralle näin pikainen treenien vieminen ulos häiriöihin voisi olla liikaa, mutta uskoisin Vellamon selviävän tästä, Vellamo ei ole erityisen häiriöherkkä koira. 
 5. Jatkan ulkona askelien lisäämistä, kunnes osaa peruuttaa viisi askelta. Tässä vaiheessa siirryn epäsäännölliseen vahistamiseen, palkkaan ennalta-arvaamattomasti lyhyttä ja pitkää peruutusta. Lisään kuitenkin koko ajan lisää askelia, kunnes osaa peruuttaa 10 askelta. 
 6. Yleistän käytöstä uusiin ympäristöihin, kelaan koulutuksen alusta kriteeriin 5. 
 7. Lisään häiriöt ja käyn uusien häiriöiden lähellä koulutuksen pikakelauksella läpi kriteeriin 5.
 8. Lisään vihjesanan "Pakki". Aloitan vihjeen lisäämisen sisällä, kun Vellamo aloittaa peruttamisen. 
 9. Aikaistan vihjettä ja sanon sen ennen, kuin on aloittanut käytöksen, jos aloittaa vihjeestä peruuttamaan, Hyvä! Jos ei, jatkan edellisestä kohdasta. 
 10. Yleistän ja lisään häiriöt.
 11. Otan mukaan perusasennon, eteen siirtymisen seisomaan ja siitä peruuttamisen
 12. Otan peruuttamisen mukaan rallyradalle.