Tuhannen makupalan haaste! Päivät 1-3

26.03.2020

Otavan treenit:

Kriteerit: 

  1. Pyydän vihejeellä "Pam" maahan, palkitsen maahanmenon (koska maasta ei saa nousta ennen palkitsemista tai vapautusta). Ohjaan kosketuskepillä nousemaan paikallaan seisomaan. Kepin kohta katsottava tarkkaan, ettei ota askelta eteenpäin. Liikun jo tässä vaiheessa Otavan ympärillä, ettei opi tarjoamaan seisomista vain tietyssä kohdassa.
  2. Toistan muutamia kertoja ja poista kepin. Odotan tarjoaako seisomista. Jos tarjoaa, hyvä! Jos ei, jatkan edellisestä kohdasta ja kokeilen muutaman toiston jälkeen uudelleen.
  3. Kun nousee seisomaan ilman keppiä, lisään käytökselle kestoa. Lisään kestoa sekunti kerrallaan 5 sekuntiin asti. Aloitan lisäämällä 1sek, sitten 2,3,4,5 sekuntia.
  4. Aloitan treenin alusta ja otan istumasta seisomisen. Pyydän Otavan istumaan, palkitsen ja ohjaan seisomaan kosketuskepillä. Käyn läpi krireerit 1 ja 3.
  5. Tässä vaiheessa treenin voi aloittaa suoraan seisomisesta, mutta pidän mukana myös asennonvaihdot.
  6. Kun kestoa on viisi sekuntia, siirryn vahvistamaan käytöstä epäsäännöllisesti. Palkitsen ennalta-arvaamattomasti lyhyttä ja pitkää kestoa ja jatkan keston lisäämistä 10 sekuntiin asti.

Otavan kanssa päästiin etenemään mukavasti treeneissä. Palkan suunnan tärkeys korostui, luulin palkkaavani paikalla seisomista, mutta videolta huomasin, että Otava otti askeleen kättä kohti. Palkan suunnan korjauksen jälkeen pääsin lisäämään käytökselle kestoa. Keston lisäämisessä päästiin 10 sekuntiin. 

Kohteen poistin molemmissa käytöksissä noin 10 toiston jälkeen. 

Istu-Seiso harjoitukset tein sivulla, koska Otava tarjoaa tiivistä istumista edessä. Tämä tarkoittaisi, että minun pitäisi ottaa askel taaksepäin, että Otavalla olisi tilaa nousta seisomaan. Askeleesta tulisi liian iso vihje käytökselle ja sen häivyttäminen olisi työlästä. 

Vellamon treenit: 


Kriteerit:

  1. Vahvistan kaikkea toimintaa minusta poispäin. Yritän päästä vahvistamaan edes jotain oikean suuntaista ennen, kuin Vellamo ehtii turhautua. Jos Vellamo turhautuu liikaa, se lakkaa yrittämästä ja tarjoaa vahvoja käytöksiä, kuten sivulle tuloa ja maahanmenoa. Jos alkaa tarjoamaan vahvaa käytöstä vapautan ja siirryn Vellamon eteen ja yritän jälleen saada edes jotain oikean suuntaista. Palkan suunta Vellamon etutassujen väliin/taakse. Sheippaamisessa aloitus on yleensä vaikeinta, varsinkin kun käytös on aivan uusi.
  2. Kun olen saanut Vellamon tarjoamaan käytöksiä minusta poispäin alan valikoimaan peruutusta. Vellamo saa tulla palkitsemisen jälkeen takaisin eteeni. Kun pääsen vahvistamaan askelia, uskoisin, että treeni alkaa etenemään.
  3. Lisään askelia kolme tässä vaiheessa, sitten tulee sisällä tila vastaan.
  4. Kun Vellamo osaa peruuttaa kolme askelta siirrän harjoittelun ulos. Aloitan ensimmäisestä kriteeristä, mutta uskoisin, että tarjoaa peruutusta nopeasti, kun sitä on sisällä paljon harjoiteltu. Herkemmälle koiralle näin pikainen treenien vieminen ulos häiriöihin voisi olla liikaa, mutta uskoisin Vellamon selviävän tästä, Vellamo ei ole erityisen häiriöherkkä koira. 

Vellamon kanssa oli alkuun vaikeuksia palkan suunnan kanssa. Lattialle palkkaaminen ohjasi toimintaa alas ja Vellamo alkoi tarjoamaan maahanmenoa. Maahanmeno vahvempana käytöksenä blokkasi lopulta peruutuksen. Muutin palkan suunnan ja näin pääsin vahvistamaan peruutusta. 

Tila tuli nopeasti vastaan ja siirsin harjoitukset ulos. Häiriönä oli taustalla leikkivät lapset, mutta tämä ei Vellamoa häirinnyt ja se alkoi heti tarjoamaan peruutusta.