Vanhat blogitekstit: Tuhnu pujottelee

19.08.2019

Pujottelu on yksi vaikeimmista koulutettavista koirien agilityssa. Veikkaan, että myös fretin kanssa. Koulutuksen alussa käytän kosketuskeppiä. Aloitan reenit jalkojen välistä pujottelulla, koska en vielä ole keksinyt, miten varsinaisen pujottelun Tuhnulle koulutan. Tämä on toisaalta melko kiinnostavakin kokeilu, opin varmasti paljon Tuhnun taidosta yleistää. Vaikka tilanne on erilainen jalkojen välistä pujottelussa kuin esim keppien välistä pujottelu, on käytös kuitenkin sama. Katsotaan pääsenkö oikomaan varsinaisen pujottelun kouluttamisessa.

Käytän apuna kosketuskeppiä, mutta pyrin poistamaan sen jo ensimmäisen harjoituskerran aikana. Kouluttajalle olisi voinut olla helpompaa, jos pujottelu olisi opetettu muulla tavalla, minun tehtäväksi kun jäi siirrellä jalkojani, laittaa kosketuskeppi oikeaan kohtaan ja vielä onnistua naksuttaa ja palkitakin oikeaan aikaan ja paikkaan. Oppimista siis minullekin, kun yleensä seison eleettömänä, jotta en tule antaneeksi eläimelle mitään vihjeitä, mitä siltä odotan, jolloin eläin ei myöskään etsi minulta vihjeitä vaan joutuu itse keksimään, mitä haluan. Kosketuskepin poisto onnistui hyvin. Vaikka pyrin pitämään kosketuskepin piilossa seläntakana, kun sen olin harjoittelusta poistanut, videolle tallentui toisto, jossa kepin pää oli huomaamattani liian alhaalla selän takana ja luonnollisesti Tuhnu alkoi tavoittelemaan siihen koskettamista. Kun sitten huomasin virheeni ja nostin kepin ylemmäs, Tuhnu suuntasi toimintansa haluamaani asiaan. Käytöstä täytyy vielä vahvistaa, ennen kuin alan odottamaan useamman askeleen pujottelua, videollakin Tuhnu kiersi jalan väärältä puolelta, mutta tässä vaiheessa palkkasin senkin. Kriteeri on, että Tuhnu kulkee jalkojen välistä ja vaikka se ei tehnyt sitä heti kun mahdollista, kriteeri kuitenkin täyttyi.

Näädän kanssa harjoitukset ovat saaneet aivan uudet mittasuhteet, Tuhnu pystyi keskittymään saman päivän aikana kahteen harjoitteluun, mieletöntä! Melkoinen suoritus otukselle, joka mieluiten juoksee päättömänä, pomppii ja putputtelee. Hyvä Tuhnu!

Harjoituksissa edistyttiin, hakusessa käytös vielä on, mutta kehitys on huimaa, kun miettii, että pohjalla on vajaa kaksi minuuttia harjoituksia. Tuhnun kanssa ei voi harjoitella useita kertoja päivässä, tähän asti on menty yhdellä harjoituskerralla, olen yrittänyt tehdä kaksi, mutta näätä on ollut toista mieltä.