Vanhat blogitekstit: Jäljestys ilmaisu

22.08.2019

Koiran hajuaisti on ylivoimainen ihmisen hajuaistiin verrattuna: koiralla on hajusoluja noin satakertainen määrä ja se on noin miljoona kertaa ihmisen hajuaistia tarkempi. Koiran hajuaistia mitataan jälkikokeissa sekä nose workissa, mutta nenäkäyttöä kannattaa hyödyntää koiran aktivointina, vaikkei tavoitteita olisikaan.

Otavan jälkitreenit aloitan ilmaisulla. Jälkikokeessa jäljellä on esineitä, jotka koiran pitää ilmaista. Vaikka koira seuraisi jälkeä erinomaisesti, ei tulosta tule, jos se ei löydä riittävää määrää esineitä.

Perinteisesti koulutus on aloitettu yhdistämällä ruoka jälkeen, ns makkarajälkenä. Tavassa ei ole mitään väärää, mutta siinä on samat ongelmat, kuin muussakin houkuttelussa. Ruuan eduksi voidaan laskea, että sen avulla koira oppii jäljestämään tiiviisti. Ruokaa voikin laittaa askeleiden väliin, silloin se ei yhdisty niin vahvasti jälkeen ja sen häivyttäminen on helpompaa.

Otavan jälkitreeneissä lähden ajatuksesta, että Otava lähtee jäljelle ensisijaisesti etsimään esineitä. Koulutan ilmaisun ensimmäisenä ja ruututreenien kautta yhdistän esineiden ilmaisuun jäljestämisen.

Käytän 3x10cm kokoisia esineitä, joiden materiaaleina on puu, huopa ja nahka. Myöhemmin käytän muitakin materiaaleja ja pienennän esineen kokoa. Isossa esineessä on riski, että koira esii ne katseellaan, mutta tätä voi testata usealla identtisellä esineellä, joista vain osassa on etsittävä haju. Näin koiran on pakko käyttää hajuaistiaan oikean esineen löytämiseksi. Isoissa esineissä on kuitekin se etu, että näen ne jäljellä ja voin pysäyttää koiran, jos se jättää ne ilmaisematta. Koiralle etsiminen voi olla palkitsevampaa, kuin ilmaisu, joten koiran on hyvä oppia alusta asti, että esineen ilmaisu on ainoa keino päästä jatkamaan jälkeä.

Koska minusta ja surkeasta hajuaististani ei ole Otavalle mitään hyötyä, pyrin antamaan mahdollisimman vähän apuja. Helposti koiralle tulee antaneeksi vihjeitä esim tuijottamalla esinettä tai huomaamatta siirtyy seisomaan esineen lähelle, täytyy omaan kehonkieleen kiinnittää alusta asti huomiota.

Kriteerit:

  • Vaikka nenän käyttö on koiralle luontaista, täytyy minun ensimmäisenä saada Otavalle motivaatio etsiä jälkiesineen hajua. Jälkiesineen ja palkkion välille luodaan klassinen ehdollistuma, yhdistämällä esineen haju ruokaan. Laitan esineen lattialle ja odotan, että Otava käy haistamassa sitä. Heti, kun nenä koskettaa esinettä, palkitsen esineen päältä. Toistan useita kertoja ja vaihdan esineen paikkaa. Otavan nenä alkoi käymään ensimmäisistä harjoistuksista asti, huomasi, että koiralle on helpompaa seurata nenäänsä kuin katsoa, missä esine on.
  • Koska palkka tulee maantasosta, oletan, että Otava tarjoaa jossain vaiheessa maahanmenoa. Jos näin ei tapahdu, ohjaan Otavan maahan vihjeellä muutaman kerran ja katson, tarjoaisiko se maahanmenoa oma-aloitteisesti. Otava meni maahan, kun palkkasin esineen päältä ja toistojen myötä alkoi mennä maahan oma-aloitteisesti. Videolle tallentui hetki, kun Otava hoksasi idean.
  • Kun maahanmeno on yhdistynyt esineeseen, palkitsen vain ilmaisun, pelkkä esineen haistelu ei riitä.
  • Toistan saman kaikilla kolmella esineellä. Kun ilmaisu onnistuu eri esineillä siirryn harjoituksissa ulos. Aloitan harjoittelun alusta ja yleistän ilmaisua eri ympäristöihin. Harjoittelun voi myös aloittaa suoraan ulkona, mutta Otavan kanssa ajattelin olevan helpompaa aloittaa mahdollisimman helposta ja häiriöttömästä ympäristöstä ja lisätä häiriöitä vasta, kun ilmaisu on jo olemassa.
  • Kun Otava ilmaisee esineen suht luotettavasti siirrän esineet ruutuun. Ruutu on noin 1m x 1m kokoinen tallattu alue, esineet tulee aina tallatulle alueelle, näin varsinainen jälki yhdistyy esineisiin.
  • Kun esineiden ilmaisu ruudusta onnistuu, teen ruudun ja ruudun takasivulta alkavan muutaman askeleen jäljen, jäljen päästä löytyy viimeinen esine.
  • Alan pienentämään ruudun kokoa ja vähennän esineiden määrää ruudussa ja lisään niitä jäljelle. Teen ruudusta pikkuhiljaa kolmion muotoisen ja jälki lähtee kolmion kärjestä. Lopulta ruutu on häivytetty kokonaan ja esineitä löytyy vain jäljeltä.

Nyt Otava osaa jäljestää minun tekemää jälkeä. Tästä päästäänkin aivan uusiin haasteisiin: eri alustoilla, eri ikäisten ja erilaisissa sääolosuhteissa jäljestämiseen. Lisätään jäljelle kulmat ja harhajälkiä ja jäljestetään vieraan tekemiä jälkiä. Pienennän esineen kokoa, käytän eri materiaaleja: kolikoita, avaimia, muoviesineitä, kumin- ja kankaanpaloja jne.