Palkkion valinta

09.08.2021
Palkkion valinta on onnistuneen koulutuksen kannalta tärkeä valinta. Jos koira ei koe valittua palkkiota tavoittelemisen arvoisena, se ei ole valmis näkemään vaivaa sen saadakseen. 

 
Vaikka koira pitäisi jostain makupalasta esimerkiksi kotona, koira ei välttämättä koe samaa ruokaa vahvisteena jossain toisessa tilanteessa. Yleensä palkkion laatuun joudutaan panostamaan enemmän, jos treenitilanteessa on paljon häiriöitä. Se, minkä koira kokee häiriönä, on yksilökohtaista. 

Palkkion valinnassa on monesti kokemuksen kautta vakiintunut käytäntö. Monella koiranomistajalla on ajatus siitä, mistä oma koira pitää. Voi kuitenkin olla hyödyllistä testata, miten koira itse arvottaa ihmiseltä tulevan palkkion.

 Myös tieto, mihin järjestykseen koira arvottaa eri palkkiot helpottaa palkkion valintaa eri tilanteissa. Voi olla hyvä idea varata jotain erityisen hyviä palkkioita tilanteisiin, jotka on koiran mielestä jännittäviä tai kiihdyttäviä. 

 Teen omien koirieni kanssa testin, mistä makupaloista ne pitävät, miten palkkio tulisi mieluiten toimittaa sekä minkä lelun ne mieluiten valitsee. 

 Minulla on melko hyvä käsitys siitä, mikä palkkio toimii parhaiten eri tilanteissa, mutta en ole näin järjestelmällisesti testannut, onko luuloni oikeassa. Tämä on hyvä testi myös sen vuoksi, että minulla on niin erilaiset koirayksilöt. Olen aika varma, että Otavan ja Vellamon tulokset eroaa toisistaan. Tämä on hyvä muistutus siitä, että eläin itse päättää, minkä se kokee vahvisteena. 

 Tein taulukon, jonka avulla saan tietoa siitä, mitkä valituista vahvisteista koiraa vetää puoleensä. Teen kolme kierrosta ja tämän jälkeen laitan palkkiot järjestykseen niin, että 1. sijoittunut on paras. 

Tein testin laittamalla ruokapalkkiot rasioihin ja annoin koiran mennä haistelemaan niitä. Avasin rasiat yksitellen aina, kun koira osoitti rasiaa kohtaan kiinnostusta.

Ruokapalkkojen järjestyksessä ei tullut yllätyksiä. platinumin märkäruoka on molempien suurta herkkua, samoin liha. 

 Palkan toimitustavassa arvioin koiran innostumista sekä sitä, miten sinnikkäästi se tavoitteli palkkiota. Kummatkin arvotti saalistuksen kautta tulevan ruuan korkeammalle, kuin kädestä suuhun annetun ruuan. Etsiminen yllätti Vellamon kohdalla, se käyttää nenää enemmän etsimiseen, mutta tämän testin mukaan etsiminen  ei ollutkaan kovin kiinnostavaa.