ESITTELY: ANNA AUTIO


Olen 36-vuotias nainen Jyväskylästä. Eläimistä olen aina pitänyt kovasti, mutta lapsena/nuorena jouduin tyytymään muiden eläinten hoitamiseen. Lemmikin virkaa toimittivat jyrsijät, joista useimmat hankin nekin salaa. Rotat on edelleen lähellä sydäntä ja pitkän tauon jälkeen, meillä on jälleen rottalauma.

Koirasta kuitenkin haaveilin pienestä asti, mutta en (onneksi) sitä saanut. Pidin jo lapsena isoista paimenkoirista, eikä mieli ole muuttunut. Ensimmäinen koirani tuli minulle heti, kun asuin omassa asunnossa. Tämä koira oli Rölli, saksanpaimenkoira uros, joka tuli minulle 6-vuotiaana kodinvaihtajana, monen mutkan takaa. Rölli oli täydellinen koira, ongelmana oli oikeastaan vain remmirähjääminen, jonka sain melko hyvin koulutettua pois. Rölli tuntui toimivan, kuin ajatus, elämäni koira.

Röllin jälkeen tulikin Meta. Jos jotain kuvittelin tietäväni koirista ja niiden koulutuksesta, Meta palautti minut maan pinnalle ja ymmärsin, että en tiedä mitään. Meta oli Virosta tuotu rescue, sekin tuli minulle muutaman mutkan kautta, iäksi arveltiin noin 8kk ja valtavan määrän ongelmia se oli nuoresta iästään huolimatta omaksunut. Eroahdistus, koiriin suuntautuva aggressiivisuus, pakonomainen käytös, pelko, arkuus jne. Yritin parhaani, mutta pahensin vain tilannetta. Lopulta oli pakko tunnustaa, että en pärjää. Koska en yrityksistä huolimatta löytänyt ihmistä, joka olisi meitä auttanut, päätin, että minun on opittava paljon ja nopeasti. Kouluttauduin eläinkouluttajaksi oikeastaan vain, saadakseni Metan ongelmat hallintaan. Ongelmat hoituivat yksi kerrallaan, kun tietoni karttuivat. On melkoinen ero lukea vaikkapa aggressiosta ja ryhtyä kouluttamaan koiraa tämän tiedon pohjalta, tieto sai väkisinkin syvyyttä, kun sitä täytyi ruveta solveltamaan oman koiran kanssa.

Metan kanssa elettiin lopulta hyvinkin normaalia elämää, kaksi vuotta tämä kuitenkin vaati. Meta avusti myös monien muiden koira-aggressiivisten koirien kanssa, joten melkoinen harppaus tämä oli, kun lähtötilanne oli, että koiran haukku sai Metan paniikkiin.

Jokin ihmeellinen mielenhäiriö sai minut ottamaan Karan, kun Meta oli 2-vuotias. Ei tästä kuitenkaan seurannut sellaista katastrofia, kuin voisi kuvitella. Kara oli omalla tavallaan haastava, mutta Metaan verrattuna Karan haasteet oli mitättömiä. Ainoaksi "viaksi" Karan kohdalla luen arkuuden, monelta harmilta oltaisiin vältytty, jos olisin osannut lukea Karaa paremmin.

Koirien kanssa olen harrastanut lähinnä Tokoa ja agilitya, tavoitteita ei ollut ennen Vellamoa. Vellamo on ensimmäinen koira, joka on luonteeltaan ja ominaisuuksiltaan sellainen, jonka kanssa tavoitteita on myös harrastupuolella. Kunnianhimoa minulla ei juuri ole, joten titteleitä tulee, jos on tullakseen. Arki sujuu Vellamon kanssa sujuvasti, joten voimme keskittyä temppuihin.

Vellamo:


Vellamo (Aito Oikea Elämänpalo) on 4.7.2016 syntynyt valkoinenpaimenkoira narttu. Katsotaan mitä pennusta kuoriutuu, tavoitteet on korkealla, mutta aika näyttää. Harrastuksissa TOKO, Rallytoko, haku ja agility.

Terveystuloksia: Lonkat B/B Kyynärät: 0/0 Polvet: 0/0. Selkä 0

Rally-Toko:

ALO:

Jyväskylä 20.1.-18 "Hienosti ohjattu ja kannustettu" 86p

Jyväskylä 2.4.-18 "Hienosti haettu koiran motivaatio radalle tullessa" 82p

Jämsä 9.6.-19 "Taitava pari. Hyvää ohjausta" 96p RTK1

AVO:

Jyväskylä 28.10.-18 Möllit 91p 2.sija

Jyväskylä 1.11.-18 81p

Jyväskylä 25.11.-18 86p

Muurame 72p RTK2

Otava:


Otava (Evergrey's Supo) s. 28.10.2018 on saksanpaimenkoira uros. Upea musta pentu on oikein lupaava harrastuskoiran alku.

Muistoissa:


Tuhnu-Pertin bravuuri oli hajuerottelu, jossa näätä oli luonnonlahjakkuus. Insulinoma vei Tuhnun aivan liian aikaisin.

Kara oli yli kymmenen vuotta elämässäni ja opetti valtavasti. Kara oli melko arka koira, jonka kanssa opin kärsivällisyyttä. Omassa haastavuudessaan aivan täydellinen pakkaus, jota tulen kaipaamaan.


Enkelikoirani Meta pakotti opettelemaan eläinten oppimista syvemmin ja oli suurin syy, miksi lähdin itseäni kouluttamaan. Opiskeluissa sai aivan uutta syvyyttä tiedolle, kun kotona oli koira, joka tarvitsi kaiken oppimani tiedon. Käytännön harjoittelua sain Metan "ansiosta" mm aggressiosta, peloista, pakonomaisesta käytöksestä sekä eroahdistuksesta.

Enkelinä myös saksanpaimenkoira Rölli.