BLOGI

Otava on ollut äärimmäisen haastava koira sen epäsosiaalisuuden vuoksi. Se ei edes pentuna halunnut tutustua vieraisiin koiriin. Tutut koirat hyväksyy, kunhan saa aikaa ja tilaa tutustumiseen.

Otavan kanssa edettiin hyvin seisomisen keston ja etäisyyden kanssa, kunnes aloin lisäämään koiran ympäri kiertoa. Tässä junnattiinkin sitten pitkään. Väliin piti keksiä uusia kriteereitä, koska askel kerrallaan kriteerin nosto ei onnistunut. Otava liikkui aina, kun menin sen riittävän pitkälle sen taakse. Vihdoin monen monen harjoituskerran...

Otavan kanssa päästiin etenemään mukavasti treeneissä. Palkan suunnan tärkeys korostui, luulin palkkaavani paikalla seisomista, mutta videolta huomasin, että Otava otti askeleen kättä kohti. Palkan suunnan korjauksen jälkeen pääsin lisäämään käytökselle kestoa. Keston lisäämisessä päästiin 10 sekuntiin.

Koronavirus on pakottanut monet kotiin. Seinät alkavat varmasti jo pikkuhiljaa kaatumaan päälle ja koiraharrastushallit on suljettu. Tässä vinkki, miten ajan saa kulumaan ja samalla koira saa aktivointi. Ehkä nyt olisi aika ottaa työn alle koulutusprojekti, joka on syystä tai toisestä jäänyt kiireessä tekemättä.

Possun sisäelimet on monen koiran herkku. Tässä ohjeet, miten itse valmistan possun.

Oikealla puolella seuraamisessa ollaan edistytty mukavasti. Seuraaminen, perusasennot takaa kiertämällä ja kiepsahtamalla onnistuu, myös jättävät liikkeet onnistuu oikealla puolella. Myös käännökset sujuu vasemmalle ja saksalaisena, mutta oikealle kääntyminen takkuaa. Ongelman ydin on takapään käyttö, mikä isolle koiralle voi olla vaikeaa. Sama...

Ehdollinen vahviste voi olla mikä tahansa ääni, ele tai muu ärsyke, joka esiintyy ennen varsinaista vahvistetta. Toistojen myötä ärsykkeen ja vahvisteen välille syntyy klassinen ehdollistuminen. Ehdollinen vahviste helpottaa ajoitusta, voit merkata juuri sen hetken, kun kriteeri on täyttynyt. Kahden koiran kanssa omat palkkasanat kertovat, kummalle...

Koiran hajuaisti on ylivoimainen ihmisen hajuaistiin verrattuna: koiralla on hajusoluja noin satakertainen määrä ja se on noin miljoona kertaa ihmisen hajuaistia tarkempi. Koiran hajuaistia mitataan jälkikokeissa sekä nose workissa, mutta nenäkäyttöä kannattaa hyödyntää koiran aktivointina, vaikkei tavoitteita olisikaan.

Saatan itsekin joskus sortua mainitsemaan vähän ohimennen, että jätän ei-toivotut käytökset palkitsematta. Saa ehkä kuvan, että koira kiipeää vaikka takaperin puuhun ja kokee palkkion menetyksen niin kamalana asiana, ettei koskaan enää jätä pyyntöäni noudattamatta. Tämäkään ei kuitenkaan ole käytännössä niin helppoa.